خانه‌های قدیمی شیراز

نوشته شده توسط : پونه مولایی در چهارشنبه 22 مه 2019
Loading...

ابن‌بطوطه در سفرنامه خود درباره شیراز این‌گونه می‌نویسد: “مردم شیراز خوش‌گذران، زنده‌دل و اهل ذوق‌اند که همه آنان طبع شعری هم دارند.” در هر گوشه‌ای از شیراز که پا بگذارید از ذوق و هنری به جا مانده در شهر، انگشت‌به‌دهان می‌مانید. به همین خاطر تور شیراز یکی از به‌یادماندنی‌ترین تورهای ایران است.

شیراز و شیراز،  هزاران مدح و ستایش که در قامت این شهر نمی‌گنجد. کنج این‌همه تکریم خانه باغ‌های این شهر قرار دارد. بناهایی آمیخته از هنر اصیل ایرانی  که به‌خودی‌خود آمار گردشگران این شهر را چند برابر کرده است. آژانس هواپیمایی ستاره ونک به شما پیشنهاد می‌کند که در تور شیراز علاوه بر بازدید از گنجینه باستانی این استان از خانه‌های قدیمی اینجا که یک موزه هنری را هم در دل خود جای‌داده؛ حتماً دیدن کنید.

خانه سعادت شیراز

ملکی به‌جا ماند از دوران قاجار که در بافت قدیمی شیراز قرار دارد. همه‌چیز این خانه شما را به یاد قدیم‌الایام می‌اندازد. سقف‌های دالبری و خوش‌نقش‌ونگار آن، ایوان‌های کوتاه، ستون‌های کنده‌کاری‌شده و در آخر حوضه آبی‌رنگ وسط حیاط  که به روی گردشگران چشمک می‌زند.

لازم به ذکر است موزه خاتم (ارزشمندترین صنایع‌دستی شیراز) در این خانه قدیمی قرار دارد.

آدرس: فارس، شیراز، دروازه کازرون، خیابان دستغیب، محله سنگ سیاه، مجاور آرامگاه سیبویه

خانه تاریخی منطقی نژاد

در محله قدیمی اعیان‌نشینان شیراز، نام و هیبت عمارت منطقی نژاد، یک سر و گردن از مابقی عمارت‌ها بالاتر است. عمارت زیبای منطقی نژاد در دوران قاجاریه در مجللی و اشرافی بودن، زبان زد مردم این شهر بوده است.  بنایی که خو گرفته از  معماری عصر قاجار است. تاق‌های منقش شده با نقاشی، ارسی‌های رنگارنگ، اتاق‌های شاه‌نشینی که دیوارهای آن آینه‌بندی شده است؛ که گوشه‌ای از زیبایی‌های این عمارت است. گل و گیاهان متنوعی در حیاط آن به چشم می‌خورد که حال و هوای فضای اینجا را سرزنده و شاداب کرده است.

شما علاوه بر سیر کردن این خانه می‌توانید به موزه‌های هنر اسلامی که در اینجا جای گرفته، سری بزنید.

آدرس: فارس، شیراز، حدفاصل سه‌راه نمازی و سر دزک، کنارگذر شاهچراغ، سمت چپ

خانه زینت الملک

خانه‌ای قدیمی در شیراز که از میراث خاندان بانفوذ قوام الملک است. این خاندان از دیوان‌سالاران دوره قاجار بوده‌اند که قدرت بسیاری در شیراز داشته‌اند. این عمارت محل سکونت زینت الموک قوامی (دختر قوام الملک چهارم) است.

این خانه همانند بناهای دیگر این دوران، برگرفته از معماری مدرن قاجاری است. در بعضی از تاق‌های آن تصاویری از زنان دیده می‌شود که حاکی از معماری تأثیر پذیرفته این عصر از معماری اروپایی است. تمام قسمت‌های خانه به یکدیگر راه دارد که از مزیت‌های خانه‌های قدیمی به شمار می‌رود.

در سال ۱۳۷۴ زیرزمین این خانه مورد مرمت قرار گرفت و تبدیل به نگارخانه فارس شد که آثار هنرمندان ایران و کشورهای دیگر در آن به نمایش گذاشته می‌شود.

آدرس: فارس، شیراز، خیابان لطفعلی‌خان زند

خانه شاپوری

در ساخت  این عمارت از معماری  سنتی قاجار فاصله گرفته‌شده و به سبک اروپایی نزدیک است. این بنا متعلق به عبدالصاحب شاپوری تاجر سرشناسی ست که اینجا را به‌منظور سکونت شخصی احداث کرده بود. معماری این بنا به دوره پهلوی اول برمی‌گردد که به‌وسیله دستان توانایی استاد ابوالقاسم مهندسی ساخته‌شده است.

در معماری  سنتی وجود بالکن در بنا آزاد نبود، اما در خانه شاپوری آزادانه به طراحی پرداخته و زیربنای عمارت را از تمام سازه‌های آن زمان جدا کرده است. از جذابیت‌های این خانه، وجود اتاق‌هایی ست که به منظوری خاص ساخته‌شده و همچنین برای دسترسی به عمارت از محور اصلی  راه ندارد و از ضلع شمالی امکان ورود مهیا است.

آدرس: فارس، شیراز، خیابان انوری، روبه روی خیابان اهلی

خانه فروغ الملک

بنای معروف دیگری که از خاندان بزرگ قوام به‌جامانده است. در سال ۱۲۱۰ هجری قمری قوام الدین ملقب به فروغ الملک (از وابستگان این تبار) در این عمارت سکنا می‌گزیده است.

 این خانه شامل قسمت‌هایی مانند بنای بیرونی، بنای درونی، مطبخ خانه،حمام و اصطبل است. قسمت اندرونی آن محل استفاده اعضای خانواده بوده که شامل یک سالن اصلی در ضلع شمالی است. همه طبقات یک‌راه ورودی به زیرزمین ساختمان دارند.

در سال ۱۳۸۳ این مکان به موزه مشکین فام تبدیل شد که آثار هنرمندان فارس در رشته‌های گوناگون به‌ویژه هنرهای تجسمی و سنتی را به نمایش درمی‌آورد.

آدرس: فارس، شیراز، بلوار آیت‌الله دستغیب، محله سنگ سیاه، پشت امامزاده بی‌بی دختران

خانه نصیرالملک

امپراتوری قوام‌ها در دوران قاجار به حدی بانفوذ بوده که اکثر عمارت‌ها و کاخ‌نشین‌های شیراز را در اختیار داشتند. در ایام قدیم این جمله بین مردم این شهر دهن به دهن می‌شد ” قبل از رضاشاه، قوام‌ها در اینجا (شیراز) شاه بودند”

خانه نصیر الملک در محله گود عربان شیراز، در مجاورت خیابان لطفعلی‌خان زند و در کنار مسجد نصیر الملک قرار دارد. این خانه دارای دو حیاط شمالی و جنوبی، اتاق‌های بزرگ ارسی و البته اندرونی که از ملزومات بناهای قدیمی است. این عمارت دارای تالارهای بسیاری است که پیکری آن‌ها با گچ‌بری ، آینه‌کاری و طرح‌های گل‌وبوته آراسته‌شده است.

این بنا هم‌اکنون به‌عنوان پایگاه پژوهش بافت قدیم شیراز مورداستفاده قرار می‌گیرد.

آدرس: فارس، شیراز، محله گود عریان، خیابان لطفعلی‌خان زند، کوچه نصیر الملک

برای رزرو تور شیراز با همکاران بخش فروش ما در آژانس هواپیمایی ستاره ونک تماس بگیرید.

کپی برداری از مطالب آژانس هواپیمایی ستاره ونک صرفا با ذکر منبع بلامانع است.
از این مطلب خوشتان آمد؟ به اشتراک بگذارید.
پونه مولایی
ارسال نظر